Успешно завршен зимски шаховски камп

Такмичари Шаховских клубова Краљ и Видиковац од 11-17.02.2020. боравили су у Републици Српској.

Равна планина се простире између Паљанске котлине и јужно се спаја са Јахорином. Овај крајолик је природно изолован, богат шумом, биљним и животињским светом. Од Пала, преко Равне планине до Јахорине воде обележене планинарске стазе. Ова планина је одувек била рај за планинаре и љубитеље природе, па на Равној планини на Сарачевим пољима постоји и викенд насеље. Ту су се одвијале бројне планинарске и извиђачке акције, школа у природи, планинарења, излети… Након изградње водоводног система према Палама 1935. године ова област спада у водозаштитну зону. Карл Франз Јосеф Малy аустријски ботаничар почетком 20. века истраживао је Равну планину и прикупио изузетно богат хербарски материјал, описао бројне ендеме и реликте и све то похранио у Хербаријум Земаљског музеја Босне и Херцеговине. Равна планина и појас Јахорине је одувек био богат различитим биљним и животињским врстама, а неке биљне врсте су откривене и класификоване управо овде.

Млади шахисти, седам дана, уживали су у чарима зиме и снега. Активан одмор користили су да науче да скијају али и да се у после подневним часовима баве шахом, фудбалом, билијаром и другим друштвеним играма.

Сви полазници успешно су савладали курс скијања. Следећа станица су нам летње припреме и то у јулу месецу Делиблатска пешчара и у августу месецу Грчка.

Ostavite odgovor

Ваша мејл адреса неће бити објављена.

Ime *
E-pošta *
Veb mesto