Укидањем шаха као изборног предмета највише губе ђаци

Као изборни предмет шах је у Србији уведен у основне школе школске 2007/2008, одлуком Националног просветног савета, а на иницијативу Завода за унапређење образовања и васпитања. Дуго смо чекали, да се идеја коју смо као земља имали још осамдесетих година, реализује.

Европски парламент је усвојио Декларацију о увођењу програма „Шах у школе“ у образовне системе земаља чланица Европске Уније током марта 2012. године. Тог месеца шах се уздигао на виши ниво друштвеног признања, не само као спорт већ и као део образовања младих. Ову прелепу друштвену игру, већ вековима уназад играју милиони људи широм света, а шах је као предмет уведен у преко 30 земаља света. Шах је игра доступна деци свих социјалних група, а може да помогне социјалној кохезији као и да допринесе: социјалној интеграцији, борби против дискриминације, смањењу стопе криминала, па чак и у борби против различитих болести зависности.

Без обзира на узраст деце, шах побољшава концентрацију, стрпљење, упорност, развија креативност, интуицију, меморију, аналитичност и вештине доношења одлука. Шах децу учи да буду одлучни, мотивише их и учи спортском духу (спортским врлинама).

„Деца су радо бирала шах као изборни предмет, а школе које су имале могућност да понуде шах сусретале су се са стотинама заинтересованих ђака и сјајним резултатима не само у шаху, већ уз помоћ шаха и у другим наставним предметима и областима.

Жалосно је што након пуних 13 година, за који дан, 01. септембра 2020. у Србији, шах више неће постојати као изборни предмет!

Играјући шах, деца несвесно и уз забаву, уче драгоцене животне лекције!

Укидањем шаха као изборног предмета највише губе ђаци који поред рачунара и мобилних телефона, ипак воле да активирају своје вијуге играјући шах! –рекла је Марија Лукић, председник Првог српског шаховског савеза

Ostavite odgovor

Ваша мејл адреса неће бити објављена.

Ime *
E-pošta *
Veb mesto